Stiga/GGP

Åkgräsklippare för hemmabruk

Stiga/GGP - Enklare åkgräsklippare för hemmabruk

Stiga grundades 1934 i Tranås och är ett varumärke som alltid arbetat med konsumentdriven innovation. Sedan mitten av 80-talet har Stiga varit Europas största tillverkare av gräsklippare och år 2000 gick de samman med två marknadsledande italienska företag och bildade bolaget Global Garden Products, GGP. Företagets kontor i Sverige kontaktade för några år sedan Prodelox angående ett utmanande produktutvecklingsuppdrag.

Uppdrag

GGP ville ha hjälp med att utveckla en ny, lite enklare variant av åkgräsklippare designad för hemmabruk och konsumentmarknad. Målet var att skapa en modell som var kostnadseffektiv att producera samtidigt som den svarade upp mot varumärket kvalitetskrav. Dessutom var det mycket viktigt att den nya modellen skulle kunna passa in i företagets befintliga produktionslinje.

Genomförande

Prodelox gav sig i kast med uppdraget, som omfattade allt från konstruktion av modellens bärande delar till att hitta kreativa och funktionella lösningar i förarmiljön för exempelvis broms, ratt och manöverspakar. Projektet genomfördes i nära samarbete med företagets utvecklingsavdelning i Tranås och innehöll problemlösning inom områden som mekanik-konstruktion och hållfasthet. Dessutom utfördes en mängd olika hållfasthetsprovningar.

Stigas varumärke är känt för sin höga kvalitet och utmaningen låg i att lyckas producera en kostnadseffektiv produkt med bibehållen kvalitet, berättar Fredrik Andersson, projektledare från Prodelox. Det var mycket inspirerande att få samarbeta med deras medarbetare, eftersom några av dem bokstavligen arbetat med gräsklippare i hela sitt liv. Vi från Prodelox bidrog med kreativitet och nytänkande så tillsammans blev vi ett mycket bra team.

Modellen vi skulle konstruera var tänkt att serietillverkas i stor skala och det behövde vi ta hänsyn till i utvecklingsarbetet. Därför var det en stor fördel att produktionslinjen och kompetensen fanns på plats i Tranås eftersom vi enkelt kunde göra täta avstämningar, berättar Fredrik.

Resultat

Efter ett antal månaders arbete var Prodelox klara med sin mer kreativa del av uppdraget och GPP fortsatte därefter arbetet med den slutliga produktionsanpassningen. Resultatet blev en åkgräsklippare avsedd för konsumentmarknad med god kvalitet som kunde serietillverkas i befintlig produktionsanläggning. Historien skulle sedan utvisa att detta blev den sista modellen av företagets åkgräsklippare som konstruerades och tillverkades i Sverige.

Vill du veta mer? Besök Stigas hemsida.