Epishine

Demonstratorer

Epishine - Fjärrkontroll och hörlurscase

Epishine är ledande utvecklare och tillverkare av organiska inomhussolceller. De erbjuder ett smartare sätt att driva elektroniska produkter. Deras teknik, att använda inomhusljus för att generera energi, gör att produkter kan drivas utan engångsbatterier eller att sladdar behövs.

Uppdrag

Epishine kom till Prodelox med en förfrågan om att skapa två prototyper. Syftet med prototyperna är att visa exempel på hur Epishines inomhussolceller kan integreras och användas i produkter som används i vardagen.

Tom Larsson, Product Design Engineer, på Epishine hade tagit fram designen på en fjärrkontroll och ett hörlurscase med deras inomhussolceller integrerade. Designen var i detta stadie en skalmodell och inga funktioner eller mekanik fanns i designen. Prodelox uppdrag blev att konstruera de önskade funktionerna för prototyperna samt ta fram några exemplar av varje. I detta steg behövde prototyperna inte fungera, men de skulle kännas som att de fungerar med bland annat taktila knappar och magnetstängning på hörlurscaset.

Genomförande

Arbetet började med att undersöka olika lösningar för att få till en klickande känsla och ljud i knapparna på fjärrkontrollen. Närheten till Prodelox prototypverkstad och materialbibliotek möjliggjorde snabba tester av olika komponenter och lösningar med hjälp av standardkomponenter som fanns tillgängliga samt vår 3D-skrivare.

När önskad känsla och ljud från knapparna hittats byggdes hela fjärrkontrollen upp i CAD där lösningen för knapparna integrerades samt urtag för att kunna montera solcellen. Efter några iterationer med utskrifter där prototyperna utvärderades tillsammans med kund samt att passning av alla komponenter justerats var konstruktionen av fjärrkontrollen klar och redo att beställas 3D-printad och lackerad.

Även hörlurscaset skulle ha funktioner inbyggda. Hur starka magneter som behövdes och hur mycket material som kunde vara mellan magneterna i botten respektive locket för att få en bra känsla testades av flera kollegor med hjälp av 3D-utskrifter och olika magneter. 3D-utsrkifter användes också för att få till en bra passning för ett par Airpods i fodralet.

När designen och konstruktionen var klar och testad med de möjligheter vi har i vår prototypverkstad var det dags att beställa hem 3D-printade och lackerade delar och montera ihop alla prototyper. Den allra sista monteringen gjorde vi tillsammans med kund hos dem där dekaler, Epishines logga och solcellerna monterades.

Resultat

Resultatet blev en fjärrkontroll där alla knappar, knapparna på framsidan och höj och-sänkknapparna på sidan, har ett härligt klickande ljud och känsla samt att fjärrkontrollen fick en tyngd som motsvarar känslan av att den skulle fungera. I hörlurscaset går det att stoppa i ett par Airpods och när man stänger fodralet hjälper magneterna till att stänga och ger ett härligt snäppljud när det stängs.

Vill du veta mer om Epishine? Besök deras hemsida.