IB Medicals

IceBand Face

IceBand Face - Smartare och snyggare kylförband vid käkkirurgiska ingrepp

Kylning har en smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. Kombinerat med kompressionsterapi leder kylning till mindre svullnad, mindre vävnadsskada och snabbare rehabilitering, vilket är grunden till IB Medicals produktsortiment IceBand

Uppdrag

IceBand är en serie säkra och användarvänliga kyl- och kompressionsbandage som tagits fram för att minska svullnad och smärta efter operationer eller vid skador. IB Medical har sedan tidigare utvecklat kylförband för axlar, knän och fotled, men ville nu också utveckla ett kylförband för ansiktet för att möta upp patientbehov efter käk- och tandkirurgi.

”När IB Medical kom till Prodelox hade de redan utvecklat en väldigt bra funktionsprototyp för att kyla ansiktet, men den var förhållandevis stor och krånglig att använda. Det kändes inte som en produkt som man ville lämna sjukhuset eller tandläkaren med. Den täckte dessutom öronen och gjorde att man kände sig ganska instängd. Den behövde bli snyggare, mindre och lättare att använda helt enkelt,” säger Johannes Sjödin, Industridesigner på Prodelox.

Genomförande

Utifrån de premisserna satte Prodelox igång en designstudie, där vi gjorde benchmarking utifrån liknande produkter och genomförde workshops med olika kompetensområden för att ta fram snabba prototyper för att testa olika funktioner och utseenden.

Resultat

Resultatet blev sportigare och diskretare än den ursprungliga prototypen. Den nya versionen är dessutom mer flexibel i hur kylpåsarna kan placeras och täcker inte öronen. Vi hämtade mycket inspiration från olika typer av sportförband för att göra så att produkten känns mindre som ett hjälpmedel och mer som en hälsoprodukt,” avslutar Johannes Sjödin.

IB Medical har efter Prodelox arbete tagit konceptet vidare och har nu lanserat produkten. 

Vill du veta mer om IceBand och IB Medical hittar du all information på IB Medicals hemsida.