Vauni – en skorstenslös kamin

Vauni, en skorstenslös kamin

I en värld där vi alla behöver värme, sinnesro och energi har vi på Prodelox en kund som vi vill lyfta fram lite extra – speciellt så här i vintertid. Det är Vauni, tillverkare av den skorstenslösa kaminen Globe, en stilikon anpassad för alla typer av bostäder. Sedan många år tillbaka fungerar Prodelox som extern utvecklingsavdelning åt Vauni.

Vauni har funnits i 13 år och tillverkar idag fem olika skorstenslösa kaminer, samtliga anpassade för alla typer av inomhusmiljöer – från den lilla lägenheten, till den stora villan eller det inglasade uterummet.

Att elda skorstenslöst är möjligt tack vare Vaunis unika brännare som är anpassade för bioetanol, ett betydligt mer hållbart eldningsalternativ än ved och gas och dessutom mycket bättre för inomhusmiljöer. Med Vauni är sot, dålig luft och aska ett minne blott.

Samarbetet med Prodelox är ingen nyhet, utan inleddes redan 2016 med ett ganska enkelt behov av att styra upp Vaunis ritningsunderlag. Därifrån har uppdraget växt.

En stilikon i samarbete

Vauni, är ett litet Kungsbacka-företag bestående av tre personer och stora mänger vilja och idéer, som har byggt sin verksamhet på samarbete. Man har starka nätverk och ser alla sina leverantörer som fundamentala delar i framgångarna. Prodelox är inget undantag.

– Det fina med Prodelox är att vi, trots den geografiska distansen mellan bolagen, alltid har nära att lyfta luren och bolla idéer kring utvecklingsarbetet. Extra speciell är relationen till Anna-Giulia Scaglia som sedan flera år projektleder arbetet med Vauni. Hon har en förmåga att förstå våra idéer, nästan innan jag själv har formulerat dem färdigt. Det är ovärderligt för ett litet bolag som oss, säger Robert Ban, VD på Vauni.

De positiva känslorna är lika starka på Prodelox kontor.

– Som utvecklare brinner jag för att arbeta med kvalitetsprodukter och det är kul när man får följa ett företag länge och verkligen utveckla relationen. Vauni har dessutom allt jag älskar- som snygg, tidlös design, fokus på finish och hållbarhetsaspekten. Och Vauni månar verkligen om att ta fram både bra underlag och att lägga tid på att utveckla och utreda förbättringspotential hos kaminerna. Vi har jobbat med allt från att ta fram visualiseringar, utreda nya material och vidareutveckla brännarna över åren. Det är en skön mix som passar mig perfekt, menar Anna-Giulia Scaglia.

Vikten av produktvisualiseringar

För ett produktutvecklingsbolag som Prodelox kretsar mycket av vårt jobb kring tester, utredningar och prototypframtagning. Så också i fallet Vauni. Men en minst lika viktig del i just detta projekt visar sig handla om produktvisualiseringar. Vauni är nämligen ledande i att använda ny teknik för att presentera sina produkter. Som kund kan du till exempel passa på att möblera in din Vauni i din egen hemmiljö med hjälp av AR, förstärkt verklighet, eller augmented reality som förkortningen står för.

Det betyder att du med hjälp av kameran i en mobil eller surfplatta kan placera in en Vauni-kamin i ditt eget vardagsrum för att testa hur den passar in innan du gör ditt köp.

Underlagen till majoriteten av Vaunis marknadsföringsmaterial är 3D-modeller framtagna av Prodelox.

– Ja, 3D-modellerna är hela kärnan i vår marknadsföring. Kostnaderna för att scouta miljöer, förbereda en fotografering och ta in fotografer är helt orimlig i förhållande till det vi kan åstadkomma med 3D-modeller. Med AR-lösningen är det dessutom kunden som står i centrum och som själv får välja miljön. Vi har samarbetsparter som justerar modellerna för olika kanaler och marknadsföringsuppdrag, men grunden är Prodelox 3D-material. Utan det materialet hade vi inte kunnat presentera och sälja Vauni på ett vettigt sätt. Presentation är allt i inredning- och interiörbranschen, fyller Robert Ban i.

Lika viktigt är förstås att fortsätta utmana och utveckla produkterna. Här ser vi på Prodelox fram emot många kommande år av samarbete.

Vill du veta mer om Vauni? Ta en titt på deras hemsida: vauni.se och testa framför allt att placera in en Vauni i ditt eget hem med hjälp av deras AR-lösning. Kanske är det din tur att mysa framför en öppen eld snart?