Kattfontän i skandinavisk design

Bild_16-9_2

Med stort intresse för samarbeten med Kina startade Filip Bergström FEB Trading för att hjälpa svenska kunder att utveckla och köpa in egna varumärkesprodukter. Filip lärde sig kinesiska med förhoppningen att vara länken mellan svenska kunder och kinesiska leverantörer. Husdjurstillbehör är en marknad som har växt de senaste åren och speciellt i USA vill många ha hus, leksaker och utrustning till sina fyrbenta vänner. Detta är något som det kinesiska företaget ATIFBOP har snappat upp och under 2021 bestämde de sig för att ta fram en egen kattfontän med unik design. Jacky på ATIFBOP ville ha en skandinavisk design på produkten då det skulle bli ett unikt säljargument. Vad är bättre när man vill ha en skandinavisk design än att använda sig av skandinaviska designers? Det var i det här skedet Filip, i samarbete med Jacky, vände sig till Prodelox för hjälp med formgivningen av kattfontänen.

Med Filip som översättare och mellanhand påbörjades formgivningsprojektet under hösten 2021. Samarbetet innefattade en övergripande marknadsundersökning av konkurrenter och vilka designuttryck dessa har, vilket Jacky på ATIFBOP specifikt uppskattade. Efter det följde idégenerering, skissande i flera iterationer och presentation av ett slutgiltigt designkoncept. Filip från FEB Trading uttrycker att han är nöjd med att vi tidigt pratade om förväntningar och ramar i projektet. ”Efter bara något möte hade vi en tydlig bild av var vi skulle hamna”, beskriver Filip.

Industridesigner Algot Gustafsson, projektledare för kattfontänen från Prodelox håll, ser tillbaka på det spännande formgivningsuppdraget. ”Det var en lite ovanlig produktkategori för oss, men det var bara roligt. Det finns väldigt många liknande produkter att navigera mellan så det var en utmaning att hitta ett uttryck där man kan tillföra något nytt” beskriver Algot. Algot nämner också att han är väldigt nöjd med resultatet, den unika designen vi landade i och att samarbetet flöt på bra.

Både Filip och Jacky är nöjda med slutresultatet och samarbetet med Prodelox. ”Den har en nordisk prägel och det var det vi ville ha från början”, berättar Jacky. Då många skisser och bilder presenterades vid varje avstämning gick det lätt att hitta rätt och se till att ligga i linje med förväntningarna. Jacky avslutar med att kommentera att det var helt avgörande för kommunikationen och är nyckeln till att det blev så bra som det blev. Om vi bara hade pratat om olika designuttryck hade det troligtvis inte blivit lika bra. Nu är kattfontänen färdigproducerad och har börjat säljas på amazon i USA.

Om man vill veta mer om kattfontänen kan man besöka amazon-sidan här,  eller gå till FEB Tradings hemsida.