Meet the team: Marcus Mårtensson

Marcus M

Titel: Produktutvecklare
Spetskompetens: Mekanikkonstruktion
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marcusmartensson

– Vad fick dig att börja jobba med produktutveckling?
Jag arbetade tidigare som snickare och såg ofta möjligheter till utveckling både i huskonstruktioner och mekaniska/elektriska verktyg. Dessutom ville jag hellre jobba med maskiner och metall än med trä och hus. Jag började därför plugga till ingenjör i maskinteknik på Linköpings Universitet. 

Jag tycker att det är roligt att jobba med utveckling av produkter som ännu inte finns på marknaden. Det resulterar ofta i att vi får ta fram prototyper, något som är både utmanande och kul.

Jag tycker också att arbetet med produktutveckling i en produktutvecklingsbyrå ger mig en skön bredd. Vi jobbar med en mångfald av olika typer av produkter inom en mängd olika branscher istället för att nischa oss mot en enda produkt. Det gör att vi verkligen kan använda kunskap på helt nya sätt i olika kontexter. Smart och tidseffektivt för kunderna. 

– Vad uppskattar du mest med ditt jobb på Prodelox?
Mest uppskattar jag variationen av arbetsuppgifter. CAD-modellering, projektledning, administration och en del ekonomi. Det är lite som att vara en egen företagare, men i ett bolag med fantastiska kollegor. Teamkänslan i Prodelox är också ett stort plus. Stämningen är väldigt familjär och kollegorna är trevliga och korrekta på samma sätt som jag själv försöker vara.

Jag gillar också att man som produktutvecklare i Prodelox ges möjlighet att utvecklas inom många olika fält och förväntas ta eget ansvar. Vi har till exempel bred kompetens inom en mängd olika produktionsmetoder och vad som krävs av en konstruktör bakom dessa. Det kan handla om allt från formgjutning av plast, bearbetning och svetsning av olika metaller, formgivning i textiler och mjuka material etc. Ingen dag är den andra lik. Sammantaget passar det min personlighet väldigt bra eftersom jag både gillar att ha mycket eget ansvar och tycker om att lösa problem, egna och andras.

– Vad är det viktigaste för dig i ett projekt?
Det viktigaste för mig i ett projekt är att få använda min kunskap och kreativitet till att ta fram en produkt eller prototyp med hög kvalitet och med goda chanser att nå ut på marknaden. Eftersom jag gillar kundkontakt och personliga möten är det kul att ta emot kunder på vårt kontor och kunna visa upp fysiska exempel på produkter som vi har varit med och utvecklat. Det ger ofta ett mervärde för kunderna och kan också ge uppslag till ett projekt som ska påbörjas. 

Vi som jobbar på Prodelox gillar verkligen att jobba som team och jag personligen tycker om känslan när man överraskar kunderna positivt. Då krävs det att vi håller en väldigt hög kvalitet hela vägen från idégenerering till slutresultat och att det verkligen framgår att man har lagt tanke bakom alla detaljer. En viktigt pusselbit under projekten brukar vara att kunna tillhandahålla en fysisk prototyp, t.ex. utskriven i någon av våra 3D-skrivare, som vi kan visa upp tillsammans med underlag eller en presentation. Det gör det abstrakta konkret redan i tidigt skede. 

Det teamwork som måste till internt för att ta fram kvalitetsprodukter tycker jag fungerar väldigt bra. Det har varit tydligt då jag började på företaget att man faktiskt månar om att lägga tid och blanda in många olika hjärnor i konceptutvecklingsstadiet, till exempel i brainstormings, workshops etc.

– Vad har du för drivkrafter? 
Jag är noggrann som person. Det är kanske inte så mycket en drivkraft, men ändå något som driver mig. Jag gillar när saker funkar smidigt och fascinerades som liten av alla uppfinnare på TV. MacGyver och Pärlan i Räddningspatrullen var några av mina pojkidoler. Nu på senare år ser jag ofta dåliga lösningar som jag skulle vilja förbättra och stör jag mig på något som inte fungerar hemma brukar jag oftast utveckla en lösning på problemet. Bevattning via app när vi är på båtsemester och inte kan ta hand om våra hemmaodlingar under sommarveckorna till exempel. Mycket roligare och smidigare än att avbryta semestern för att åka hem och vattna.