InviSense – världens tunnaste fuktsensor, redo att spara miljarder

EC7AE230-B37A-46ED-8217-DE05E302B207

Visste ni att Linköpings Universitet och Region Östergötland anses vara något av ett epicentrum för världsledande forskning och produktion inom tryckt elektronik? I Östergötland återfinns många bolag som ligger i absolut framkant av utvecklingen av lösningar som bygger på teknik inom området tryckt elektronik. Ett av dem är InviSense som har tagit fram världens tunnaste fuktsensor, redo att spara miljarder i byggbranschen. Prodelox har under flera år haft nöjet att stötta Invisense med allt från industridesign och mekanikutveckling, till prototypframtagning och visualiseringar.   

Det är ingen nyhet att fuktskador, både konstaterade och befarade, kostar fastighetsägare i Sverige miljardbelopp årligen. Det här är något som startupbolaget InviSense nu kan råda bot på genom att tillhandahålla passiva fuktsensorer som installeras bakom tätskikten i byggkonstruktioner. Resultatet, ett sätt att utan att ta upp provhål kunna upptäcka om fukt har trängt bakom tätskikten och därigenom undvika risk för utbredda fuktskador och onödiga renoveringsingrepp. Kontrollen av byggnaden utförs med InviSense fuktskanner som läser av fuktvärden från sensorerna, rakt genom väggen utan onödig åverkan.

InviSense och Prodelox – ett samarbete i flera akter

Som del i Linköpings framgångsrika företagsinkubator LEAD, fick InviSense tidigt tips om att ta kontakt med Prodelox när det var dags att börja ta fram koncept och de första prototyperna till bolagets fuktskanner. Första dialogen inleddes redan 2016. Därefter har olika generationer av prototyper växt fram i Prodelox verkstad och skannern har utvecklats, från en handhållen fuktskanner, till en trådlös enhet kopplad till smartphone eller annan smart device.

Design och funktion har hela tiden fått stå i fokus och det är varit särskilt viktigt att jobba med områden som greppvänlighet, låg vikt och enkel hantering. En mängd iterationer och prototypgenerationer har utvärderats och uppdaterats i samarbetet. Med det sagt är det kanske inte märkligt att Prodelox med tiden har blivit den givna samarbetsparten för InviSense när det gäller prototypframtagning.

          Vi har ingen teknikutveckling internt i bolaget. Vi köper produktion av de passiva sensorerna av expertproducenter inom tryckt elektronik lokalt och köper på samma sätt design-, mekanik- och mjukvaruutveckling hos våra lokala samarbetsparter. Vi gillar närheten. När all teknikutveckling ligger externt är det förstås extra viktigt med stabila och pålitliga partners som är lätta att jobba med. Där gillar vi verkligen Prodelox som har förmåga att sätta användaren i fokus och förutse designmissar innan man gör dem, säger Björn Garplind, VD på InviSense.

Idag finns en app kopplad till InviSense fuktskanner, InviSense Cloud, vilket betyder att alla data från skannade byggnader som nyttjar InviSense banbrytande teknik sparas i molnet. Det betyder att varje individuell sensor som har placerats ut kan kopplas till de material som sensorn är i kontakt med och på så sätt följas över tid för att på så sätt få översikt över vilka material som är mer eller mindre känsliga för fukt i en viss byggnad. Men framför allt får man en tydlig verifiering av kvalitén i våtrumsinstallationen direkt. Fukt får aldrig en chans att börja krypa bakom tätskikt till följd av felaktig installation. Något av en trygghetsrevolution för fastighetsägare.

          Nu gäller det bara att byggbranschen kommer ikapp teknikutvecklingen. Vi är redo. Produkterna är verifierade i fält och vi jobbar vidare med nästa spännande utmaning tillsammans med Prodelox, säger Björn Garplind.

Mer om fördelar och hur tekniken fungerar kan du läsa på deras hemsida www.invisense.se 

Text: Anette Therén