Järemo Vårdbolag – Separationsmaskin

DSC_3071-Förbättrat-BR

Järemo vårdbolag AB är ett företag med stark forskningsanknytning som bland annat utvecklar diagnostikutrustning. Företaget utvecklar just nu en metod för blodprovsanalys där olika blodkomponenter separeras efter densitet med hjälp av ett täthetmedium. Den resulterande gradienten kan sedan användas för vidare analys, givet att de relevanta fraktionerna av gradienten kan separeras från provet utan att gradienten rubbas. 

Uppdrag

Järemo Vårdbolag kontaktade Prodelox för att ta fram ett automatiserat system för den annars mödosamma separationsprocessen. Projektet hade ett brett scope som innefattade allt från första konceptskiss till en väl utvecklad prototyp där vi fått ta fram all mekanik, elektronik och även mjukvara för styrning och användargränssnitt.

”Det har varit kul att få arbeta med en hel process” säger Oskar Renåker utvecklingsingenjör på Prodelox. Att få till ett gränssnitt som knyter samman mekanik och elektronik till en guidad användarupplevelse har varit utmanande, men det lyfte nivån och helhetskänslan i projektet avsevärt när vi väl fick till det.

Genomförande

Projektet har pågått under en längre tid och började med en enklare konceptstudie kring hur processen genomförs idag, vilka delar som skulle kunna automatiseras och hur systemet skulle kunna se ut.

Arbetet med prototypen gick i flera steg från enkla användartester med kartongmodeller och lösa delsystem för funktionstester till en färdig prototyp i rostfritt stål och en delautomatiserad process med användaren i fokus.

Resultat

Den slutgiltiga prototypen har en lucka upptill där ett provrör kan placeras. När luckan stängs skapas en sluten volym kring provröret, där maskinen skapar ett svagt undertryck. Ett varmt metallstift gör sedan ett hål i botten av röret, varpå en pump portionerar ut en fraktion i taget i mindre rör placerade på en roterande bricka genom att kontrollerat släppa in luft i den slutna volymen. Systemet leder användaren igenom förberedelseprocessen och utför sedan separationen autonomt.

Projektet resulterade även i ett patent för de tekniska lösningar som utvecklats för att möjliggöra funktionen.