Vassare vardag med ny design hos Hultafors Group

By juni 5, 2017Nyheter

Hultafors är ett internationellt kvalitetsvarumärke inom handverktyg för hantverkare och industrin. Företagets historia startade för över 130 år sedan med uppfinnandet av tumstocken och nu sätter de en vassare standard inom skärknivar och blad. I samarbete med Prodelox har Hultafors utvecklat ett nytt koncept för universalknivar, som ger ett brett utbud med enkla och säkra bladbyten.

– Vi hade en ganska klar bild av vad vi ville uppnå men saknade tid att ta oss an projektet själva. Vi bestämde oss för att lägga ut uppdraget på Prodelox eftersom de jobbar med täta avstämningar, berättar Nikita Golovlev, Head of Design Tools & Ladders vid Hultafors.

Hultafors ville göra en produkt med tydlig koppling till tidigare modeller och deras formspråk. Samtidigt ville man gärna minska vikten på produkten, och gummera höljet för ett stadigare och säkrare grepp.  Målet var också att utveckla mekanismerna i knivens inre konstruktion.

– Det nya gummihöljet medförde att vi behövde minska knivens storlek en aning och det i sin tur innebar omflyttning och justering av vissa komponenter. Önskemålet om minskad vikt krävde ett materialbyte och vi valde att utvärdera ett antal olika förslag, berättar Per Elkehag, projektledare från Prodelox.

I uppdraget ingick också att utveckla bladförpackningarna med 10 respektive 100 blad. Den mindre förpackningen ska rymmas inuti kniven och ska ge möjlighet att kunna stoppa tillbaka använda blad i bladförpackningen. Utmaningen för en sådan funktion ligger i fjäderbelastningen eftersom förpackningen ska fungera lika bra oavsett om man väljer att sätta tillbaka alla blad eller inget alls.

– Prodelox har bidragit med designarbete, konstruktionslösningar och CAD-jobb. Vi hade tät kontakt under hela projektet och det geografiska avståndet hanterades smidigt med mejl och Skype. Dyker det upp liknande utvecklingsprojekt så arbetar vi gärna med Prodelox igen, avslutar Nikita Golovlev.

Läs mer om Hultafors nya universalknivar

UA-50355425-1