Prodelox har förmånen att få arbeta med utvecklingen av ett avancerat skyddsverktyg till det medicintekniska företaget Elekta AB. När deras världskända produkt Leksell Gamma Knife (strålkniven) ska laddas eller laddas om med strålkällor behövs en ”laddmaskin” som skyddar mot strålningen. Skyddsverktyget måste också vara enkelt att transportera trots sin storlek och tyngd samt erbjuda god ergonomi för servicepersonalen.

Genomförande
Det här är ett både spännande och krävande projekt där flertalet av våra kompetensområden har samverkat för att skapa en optimal lösning. Kravbilden omfattade bland annat ny design, större storlek, bättre strålskydd, ny transportmetod och förbättrad ergonomi.
– Ett mycket spännande projekt, inte minst med tanke på hur vi lyckats förbättra ergonomin för servicepersonalen, säger Jan Ottosson, projektledare på Prodelox.

Resultat
Elekta har ett antal maskiner som cirkulerar världen runt för att serva och byta strålkällor hos kunderna. Strålskyddet är en viktig funktion i laddmaskinen som därför till stora delar är tillverkad av bly. Det gör att maskinens totalvikt uppgår till ca 13 ton vilket ställer extra stora krav på både konstruktion, transport och ergonomi.