Nattlig produktidé utvecklades till unikt medicintekniskt hjälpmedel

Entreprenören Marija Änglavis i Norrköping är sedan ett tjugotal år tillbaka funktionshindrad av sviterna efter en trafikolycka. Ur hennes försök att anpassa sig till ett nytt liv föddes en sömnlös natt idén till produkten ”Butler”, ett medicintekniskt hjälpmedel, utvecklat i samarbete med Prodelox.

Uppdrag
Marijas mål var att skapa en bricka som underlättar vardagen för människor med funktions- och rörelsehinder. Tanken var att den skulle fungera lika bra oavsett om man sitter eller står samt att produkten skulle underlätta när en person ska äta, skriva, vika tvätt och mycket mer.

Genomförande
Prodelox team startade med att göra en konceptstudie kring grundproblematiken; hur får man en bricka att hamna högre upp och närmare kroppen? Av ett 10-tal olika lösningsvarianter valdes den nuvarande och sedan började arbetet med att ta fram en funktionsprototyp.
– Den första prototypen som togs fram var inte särskilt vacker men vi ville framför allt testa att konceptet levererade de funktioner som Marija efterfrågade. Ett önskemål som medförde lite huvudbry var att brickan, helt steglöst och med lagom motstånd, skulle kunna förflyttas i sidled, berättar Bertil Eronn, marknadschef på Prodelox.
Men även detta löstes och efter att ha utvecklat ytterligare ett par prototyper var alla partner nöjda med både funktion och utseende.

Resultat
Nu består Butler en ergonomiskt utformad bricka med friktionsduk, en brickhållararm i tre storlekar tillsammans med ett smidigt och reglerbart bordsfäste samt greppvänliga vred till bordsfäste och bricklås. Det gör produkten höj- och sänkbar, lätt att plocka isär och enkel att ta med sig. Nu finns även tillverkningsunderlag framtagna och produkten är klar för produktion.
Förra året nominerades hon till årets Svenska Uppfinnare för sin innovation av Global Women Inventors & Innovation Network.

– Samarbetet med Prodelox har fungerat fint och de har varit enormt tålmodiga. Tillsammans har vi skapat en unik nyhet, patenterad och klassad som ett medicintekniskt hjälpmedel av Läkemedelsverket. Nu planerar vi för Butler 2, som ska ha ännu fler smarta funktioner, säger Marija Änglavis, VD på Änglavis.

anglavis1