UA-50355425-1

Ny 3D-skrivare – Ultimaker S5

By | Nyheter | No Comments

Ultimaker S5
Det är få produktutvecklare som kan tänka sig en tillvaro utan en 3D-skrivare som stöd för snabba verifieringar av design och funktion. Med hjälp av additiv tillverkning kan vi iterera snabbare och prova olika lösningar genom hela produktutvecklingsresan – från skiss till färdig prototyp.

Som verktyg för att kunna jobba effektivt genom olika utvecklingssteg är en 3D-skrivare ofta oslagbar. Vi kan implementera och testa olika designlösningar flytande, utan att tappa tid med att skicka delar för extern tillverkning. Det kan till exempel handla om att testa om en design är ergonomisk och passar bra i handen, eller om att verifiera att en detalj kommer få rätt fjädring. Det kan också handla om att helt enkelt testa funktionalitet innan ett dyrt verktyg tillverkas inför serieproduktion.

För att kunna jobba ännu mer effektivt med additiv tillverkning har Prodelox investerat i en ny 3D-skrivare. Sedan maj har en Ultimaker S5 flyttat in i vår verkstad och vi är redan mycket nöjda med vårt val.

Tack vare Ultimaker S5s storlek har vi nu en betydligt större byggvolym att nyttja och vi kan enkelt skriva ut med två material samtidigt. Med Ultimaker S5s smarta, snabbkopplade skrivarhuvuden kan vi dessutom variera utskriftstid och detaljrikedom mellan olika faser i utvecklingsprocessen, från 08 mm för snabba, översiktliga utskrifter, ända ner till 0,25 mm för superfina detaljer.

Är du nyfiken och vill veta mer om produktutveckling och prototyping med hjälp av 3D-skrivare? Ta gärna kontakt med oss.

Prodelox tipsar – Vinnovastöd för startups

By | Nyheter | No Comments

Startup

Snart utlyser Vinnova stöd för Innovativa Startups. Man kan bland annat söka stöd för att ta fram prototyper.

Är ni ett litet, nystartat företag som vill växa i Sverige och har en innovativ affärsidé som klarar sig i internationell konkurrens? I så fall kan Vinnova-utlysningen för Innovativa startups vara något för er. Läser mer om utlysningen på Vinnovas hemsida.

Robert Armerö tillträder som ny VD för Prodelox

By | Nyheter, Team | No Comments

Robert Armerö ny VD på Prodelox

Prodelox styrelse har utsett nuvarande vice VD Robert Armerö, till ny VD för bolaget från och med den 15 april 2019.

Robert Armerö, som har gått den långa vägen inom Prodelox, har god kännedom om bolagets verksamhet, historik och kundbas och har utmärkt sig som en stark strateg och intern drivkraft. Johannes Walfridsson, huvudägare i bolaget, övertar i samband med detta ordförandeposten för Prodelox styrelse och kvarstår som stöd till ledningen i bolaget. Hans roll som affärsutvecklare med fokus på externa relationer och nätverk består likaså.

– Det är med stor glädje och stort förtroende som vi i styrelsen har beslutat att tillsätta Robert Armerö som ny VD för Prodelox. Vi känner Robert som en konstruktiv lagspelare som med ett prestigelöst ledarskap och god känsla för affärer alltid är villig att utmana både sig själv och organisationen att utvecklas framåt. Det känns mycket tryggt att överlämna VD-posten till honom, säger Johannes Walfridsson.

– Jag känner mig verkligen hedrad inför att axla rollen som VD på Prodelox. Jag anslöt för många år sedan till en fantastisk organisation, och nu får jag förmånen att leda den. Mitt nya uppdrag handlar till stor del om att förvalta den transparenta och prestigelösa företagskultur som alltid har varit drivkraften bakom Prodelox innovationskraft. Jag ser fram emot att jobba för att ytterligare fördjupa våra kundvärden och redan befintliga samarbeten, men också mot att bredda våra befintliga erbjudanden, säger Robert Armerö.


Prodelox är en kreativ produktutvecklingsbyrå som förverkligar idéer och skapar morgondagens produkter. Vårt erbjudande inrymmer allt från projektledning, industridesign, beräkning och analys till konstruktion, elektronik och mjukvara, prototypframtagning, testning och verifiering.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Robert Armerö, VD
Telefonnummer: 073 – 373 00 02
E-post: robert.armerö@prodelox.se

Johannes Walfridsson
Telefonnummer: 073 – 808 70 70
E-post: johannes.walfridsson@prodelox.se

Från en marknadschef till en annan…

By | Nyheter | No Comments

Vi har glädjen att välkomna Anette Therén som ny marknadschef på Prodelox. För att lära känna henne lite bättre passade Bertil Eronn på att intervjua Anette och bland annat ta reda på varför hon har ett gäng jongleringsbollar på skrivbordet.

Ta del av intervjun nedan om du är nyfiken på vår nya marknadschef och håll utkik efter 7 snabba frågor i våra sociala medier för att utröna hur hon tänker kring marknadsföring, försäljning och produktutveckling. 

Från en marknadschef till en annan

Titel: CMO
Spetskompetens: Varumärkesstrategi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/anettetheren


– Hej Anette och välkommen till Prodelox.

– Tack, det känns fantastiskt roligt att vara här!

– Du har ju en bakgrund av att arbeta med kommunikation och varumärken och startar gärna upp nya projekt. Berätta lite om din bakgrund.

– Jag är en glad mångsysslare som gillar när det händer saker. När jag ser tillbaka på livet kan jag konstatera att jag faktiskt alltid har fungerat på det viset. Det är sällan som jag har nöjt mig med ett projekt i taget och jag är alltid mer benägen att säga ”Ja” än att säga ”Nej”. Man måste våga testa saker för att komma någonstans. Det vet förstås produktutvecklare om några. 

Marknadsföring och representation fick jag sätta mig in i tidigt tack vare en familjekär far. Han tog ofta hem affärskontakter som vi fick mingla med och underhålla. Det där eskalerade när han startade eget företag – ett företag som han drev framgångsrikt i nästan 25 års tid. Tack vare pappa har jag ”jobbat” i internationella kontexter mer eller mindre sedan barnsben. Många år senare anslöt jag också formellt till företaget. 

Trots bakgrunden tog det ett tag för mig att komma fram till att jag verkligen brinner för tydlig marknadskommunikation med kund- och affärsnytta i fokus. I slutänden var det mer för att jag gillar människor lika mycket som jag gillar utmaningar som gjorde att jag landade i marknadsföringens värld, och jag har lyckats hinna med många roliga uppdrag och projekt på vägen. Jag har till exempel drivit nätforum med lite drygt 300 medlemmar, varit med och startat MakersLink, vårt lokala makerspace med lite mer än 200 medlemmar, jag har drivit workshops och representerat Makertjej, ett nationellt nätverk med kvinnliga makers, i radio och TV och jag har gjort omtag om ett gäng olika varumärkesplattformar, nu senast för Twister Group.  Formellt är jag varumärkesstrateg med utbildning inom mediekommunikation och medieproduktion.

– Vad gjorde att du blev intresserad av att arbeta på Prodelox?

– Prodelox fungerar precis som jag. Här finns engagemang och stora doser kreativitet och nyfikenhet. Det känns så fort man kliver genom dörrarna. Dessutom finns det en imponerande kompetens samlad på Prodelox, men helt utan att smittas av känslor av prestige eller territorietänk. Här jobbar vi verkligen som ett team. Det är många smarta hjärnor som drar åt samma håll i våra projekt och det ger riktigt bra utväxlingar när man har så många kompetenser samlade i företaget.

Sist men inte minst har det alltid varit en dröm för någon som jag att få jobba i ett företag som överför teorier till praktisk verklighet. Att se kunders drömmar och visioner komma till liv i vår verkstad är extremt tillfredsställande.

Från ett mer personligt perspektiv har jag också har haft fördelen av att själv ha varit Prodelox-kund. Det var mer än bara en bra magkänsla som fick mig att ta klivet in på den här tjänsten.

– Du tar över som marknadschef efter Bertil Eronn, som nu kommer jobba vidare med affärsutveckling. Hur vill du fortsätta utveckla marknads- och försäljningsarbetet på Prodelox?

Mitt jobb kommer till stor del handla om att förtydliga våra erbjudande med maximal kund-, men också gärna också samhällsnytta, i fokus. Prodelox har en ovanligt tydlig värdegrund att stå på som företag och ett team som är extremt kompetent och starkt. Vi jobbar alltid mycket fokuserat för att ge våra kunder bästa möjliga utväxling av investerade medel i varje enskilt uppdrag. 

Det känns också bra att kunna säga att jag redan efter någon vecka på plats kände att jag hade valt helt rätt när jag tog steget till Prodelox. Det finns så otroligt många nöjda kunder och fantastiska projekt som sätter ribban för nästa utmaning som kommer in genom dörrarna. Kollegorna är glada och energifyllda varenda dag på kontoret. Vi har de mest udda diskussioner vid lunchbordet, om allt från tekniska till filosofiska problem, och vi vill alltid framåt. I Prodelox DNA finns inget nöjt, tillbakalutat. Vi är ständigt framåtlutade, mycket tack vare att vi får så mycket energi av varandra och verkligen brinner för det vi gör. Det vill jag så klart att alla ska känna när de kommer i kontakt med oss, vare sig det handlar om att möta oss på nätet i sociala medier, i en företagsfolder, eller face to face i ett kundmöte.

– En sista fråga, när man kommer in på ditt kontor ser man ett gäng jongleringsbollar som ligger på ditt skrivbord. Hur kommer det sig?

– Jag tyckte att man ofta fick frågor om ”att ha förmåga att hålla många bollar i luften” i de mest underliga sammanhang och tänkte att det vore kul att kunna kontra frågan med ett; ”Visst kan jag det. Bokstavligt talat dessutom…”

På den vägen lärde jag mig att jonglera. Men faktum är att jag tycker att det är ett skönt sätt att koppla av och få lite energi, så nu har jag alltid ett par jongleringsbollar nära till hands, både på kontoret och hemma.

Mjuka prototyper och hårda utmaningar

By | Nyheter, Projekt | No Comments

Mjuka prototyper

I en hård och kantig värld kan det vara bra att också ha koll på de mjuka sidorna. Det har vi tagit fasta på inom Prodelox och jobbar därför inte bara med hårda material när vi tar fram prototyper, utan tycker också om att arbeta i mjuka material. Det har visat sig vara en styrka i många fall där kunder sökt upp oss för att ta fram en mjuk protoyp, till exempel i ett textilt material.

Mjuka material erbjuder i viss mån andra typer av utmaningar än de som man är van vid inom produktutveckling. Hur vidhäftar andra material till ett flexibelt, mjukt material? Hur påverkar andra material viktig flexibilitet eller stumhet i olika delar av prototypen? Hur hanterar vi tätning vid infästningspunkter om slutprodukten ska vara luft- och vattentät?

Bland några av de fall där vi har jobbat med mjuka prototyper kan nämnas succén Dacoblue, en utrymmesbesparande, flexibel tank för vatten- eller bränsleförvaring vid långfärder till havs eller över land som transporteras på ryggen som en ryggsäck. Ett annat spännande projekt med många olika utmaningar mötte vi i arbetet med Flashe, en innovativ gaminghandske för bättre ergonomi och prestation inom E-Sports och gaming.

Inom produktutveckling används prototyper på flera olika sätt. Framför allt handlar det om att skapa en bättre förståelse för utmaningar och att praktiskt testa ett koncept eller en design innan man går vidare till färdig slutprodukt.

En fysisk prototyp kan till exempel svara på frågor om funktionalitet och hur man ska vikta olika behov mot varandra inför slutproduktion. Ibland kan en funktion strykas efter att ha testats i en prototypfas, vilket sparar både tid och pengar i senare steg. Det kan också handla om att göra produkten gripbar för potentiella investerare och blivande kunder.

“If a picture is worth a thousand words, then a prototype is worth a thousand meetings.”, lyder ett ordstäv från IDEO, en av de största designbyråerna i världen.

Vi kunde inte hålla med mer. Jobbar du med en produkt med mjuka kvalitéer och behöver ta fram en prototyp? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig.

Flashe (Gaming) Glove – ergonomi och precision, som hand i handske

By | Nyheter, Projekt | No Comments

Flashe Gaming Glove

Flashe Gaming Glove togs fram för att kapa de små marginalerna som fäller avgörandet mellan vinst eller förlust i e-sport och gaming på hög nivå. Samtidigt är handsken tänkt att förebygga belastningsskador som förekommer i olika typer av repetitivt precisionsarbete framför datorn. Initiativtagaren bakom Flashe heter Oskar Ödmark. Vi på Prodelox träffade honom i april 2018 när han presenterade grundtanken till projektet för oss. Sedan dess har mycket hunnit hända.

Från idé till första prototyp

Flashe föddes, som de flesta lyckade innovationer och produktidéer, ur ett problem. Oskar, som själv uppskattar gaming, känner till baksidan av datorspelande på hög nivå och blev som många andra gamers under en period överbelastad i muskler och leder och fick svårt att spela.

För att lösa problemet tog han själv fram en prototyp till den produkt som senare skulle bli Flashe.  När han upptäckte hur stor skillnad redan det första prototyputkastet gjorde för hans eget spelande, insåg han att han hade ett frö till något större.

Flashe tar form

Grundtanken bakom produkten Flashe handlade redan från början om att hitta lösningar på att minska friktionen mot skrivbordsytan och samtidigt stötta och förbättra precisionen i snabba och precisa handledsrörelser med en datormus. Allt för att ge en vassare spelupplevelse och bättre spelresultat.

För att ytterligare förhindra onödig belastning i handleden jobbade Prodelox tillsammans med Oskar på att hitta lösningar där vinkeln mellan handled och datormus rätades ut, samtidigt som bättre stöd för att förenkla vridning i sidled lades till designen. Själva ärmen i gaminghandsken är också en viktig komponent och består av kompressionsmaterial, en välbeprövad metod för att förbättra cirkulation och blodflöde vilket förebygger domning och muskeltrötthet både inom e-sport och andra högpresterande idrottsområden.

En helt ny produkt hade slutligen gått igenom alla prototypsteg och sett dagens ljus, men skulle den locka marknaden?

Lyckad Kickstart och ny målgrupp i ett slag

Svaret lät inte vänta på sig efter att Flashe formellt lanserades på Kickstarter i slutet av förra året. Drömmen om att finansiera steget från prototyp till faktiskt produktion gick från vision till verklighet i rekordfart, men lanseringen blev inte bara en succé utan gav också nya infallsvinklar. Flashe visade sig i slutänden inte bara locka gamers utan tycktes ha potential att göra skillnad för en bredare målgrupp.

När vi når Oskar för en snabb kommentar är han på väg mot Kina för att se hur produktionen av Flashe framskrider och berättar kortfattat om den både glädjande och lite överraskande utvecklingen.

– Vi märkte ganska omgående att vi fick förfrågningar från personer som visade intresse för Flashe som ett hjälpmedel vid repetitivt precisionsarbete i mer traditionella kontorslandskap. När vår Kickstarter-kampanj var över visade det sig att åtminstone 60% av de som hade backat projektet tillhörde den här gruppen. Det var en helt ny vinkel som vi inte hade tänkt på från början. Lite överraskande, men förstås en utveckling som vi genast ville möta upp. Därför finns Flashe nu i en egen serie anpassad för kontoret och det finns planer på att utveckla och anpassa produkten vidare för den nya målgruppen.

Vi ser förstås fram emot att återkomma till Flashe och berätta om utvecklingen och nästa steg i resan.

Flashe Esport


Mer information om Flashe Gaming Glove hittar ni på IndieGoGo

Meet the team – Sofia Carlson

By | Nyheter, Team | No Comments

beräkningsarbete

Titel: Business & Project Manager
Spetskompetens: Hållfasthetsberäkningar
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/sofia-carlson/

– Vad fick dig att börja jobba med produktutveckling?

– När jag var yngre tyckte jag om matte. Det var lätt och roligt, så att läsa till civilingenjör kändes som ett naturligt val. Jag valde maskinteknik för att det är en bred utbildning som ger en bra grund. Matten på universitetet var dock inte alls lika lätt som i grundskolan, men jag landade ändå i specialiseringen hållfasthetslära, mycket för att det känns tryggt att få räkna på saker. Efter studierna gick jag vidare till Toyota Material Handling och blev kvar där i 12 år med olika roller som konstruktör, beräkningsingenjör och gruppchef. Jag gillar fortfarande att räkna på saker, men också att coacha och stötta andra. I min roll på Prodelox får jag kombinera alla mina styrkor.

– Vad uppskattar du mest med ditt jobb på Prodelox?

– Jag gillar att veckorna är så varierade. Ena dagen gör jag en övergripande projektplan och nästa dag djupdyker jag i en analys av effective-notchspänningen i en svetstå. Tredje dagen deltar jag i en konceptgenerering eller går ut i verkstaden och skruvar eller diskuterar konstruktionslösningar. Jag träffar också leverantörer och diskuterar med kunder, ansvarar för arbetsgruppens planering och skriver offerter.
 
Min spetskompetens är fortfarande hållfasthetsberäkningar och det känns bra att jag får använda den, dels genom att göra egna beräkningar, men också som bollplank till mina kollegor när de konstruerar något och funderar över hållfastheten. Samtidigt är det väldigt roligt att få göra mycket annat också och jag lär mig nya saker varje vecka.

– Vad är det viktigaste för dig i ett projekt?

– Tydlig kommunikation och klara kommunikationsvägar är viktigt både för att förstå och fånga kundens behov och förväntningar, och också för att kunna stämma av och hitta lösningar på problem som dyker upp längs med vägen i projekt.

– Vad har du för drivkrafter?

– Jag gillar att lägga mig i!

Det låter konstigt, men vad det egentligen handlar om är att jag gillar att vara involverad och gärna engagerar mig i att förstå andras perspektiv för att kunna hjälpa till att bolla lösningar. Jag är en typisk problemlösare som tycker om att vrida på saker tills de ger upp och faller på plats.

Vill du veta mer om vilka som jobbar hos oss? Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev eller följ oss på LinkedIn eller på Facebook.

Sofia Carlson

4D-utskrifter – 3D-objekt med en extra dimension

By | Nyheter | No Comments

Bland annat forskare knutna till  Morphing Matters Lab vid Carnegie Mellon University har under en tid skapat 4D-objekt i termoplast, utskrivna med hjälp av en vanlig FDM-skrivare. 4D-objekt är 3D-utskrifter som själva viker sig till nya, förutbestämda former när de utsättas för olika former av yttre påverkan. Det är alltså 3D-utskrifter med en extra dimension. 

I framtiden tror man att den här 4D-tekniken ska kunna användas inom en mängd olika områden. Både för att skeppa platsbesparande delar som tar sin slutform först efter slutleverans, och inom biomedicin där morfande 3D-former i biokompatibla material kan lösa en mängd olika problem genom att levereras till en plats i kroppen och först där aktiveras till en ny form. Även ledande material har använts för att aktivera 4D-utskrifter och skapa snabba övergångar mellan olika former.

Förutom att vara en mycket användbar teknik är 4D en vacker process att titta på. Se här hur en utskrift från Morphing Matters Lab viker sig själv, som origami, till en ny form när den utsätts för ett tempererat vattenbad.

 

 

Prodelox är samarbetspart i samverkansprojektet Växtzon

By | Nyheter | No Comments

Vaxtzon logo

Visste du att Prodelox ingår som samarbetspart i projektet Växtzon, en strategisk satsning där nio inkubatorer och science parks samarbetar för att stötta företag att gå från startups till scaleups?

Innovativa bolag i östra Mellansverige som har hög ambition och tillväxtpotential ska få stöd i att dubblera omsättningen, öka sin internationella marknad och bredda sin innovationsförmåga i samverkansprojektet. Satsningen görs av elva företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Karlskoga, Linköping, Norrköping, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Örebro som nu startar ett nytt samarbete. Projektet finansieras med 94 miljoner kronor av bland annat Tillväxtverket och de fem regionerna.

I samarbetsplattformen Växtzon finns vi på Prodelox med som strategisk samarbetspart  inom området stöd inom teknikutveckling.

Bakom samarbetsplattformen står följande företagsinkubatorer och science parks i östra Mellansverige: Alfred Nobel Science ParkCreate Business IncubatorMunktell Science ParkLEADVreta KlusterNorrköping Science ParkScience Park MjärdeviSträngnäs Business ParkUppsala Innovation CentreVästerås Science Park och Inkubera. Projektet är redan igång och pågår till maj 2021.

Tillhör ditt företag målgruppen för Växtzon? Spännande! Då hoppas vi att vi hörs framöver. Vill du ha mer information om Växtzon eller möjliga samarbeten inom plattformen, kontakta Johannes Walfridsson eller Sofia Carlsson hos oss.

Läs mer om Växtzon här.

Prodelox presenterar Anette Therén, ny marknadschef

By | Team | No Comments

Marknadschef Anette TherénTre veckor in på ny tjänst som marknadschef på Prodelox och idéerna om hur man bäst skapar affärsnytta både för Prodelox och för Prodelox kunder vet inga gränser.

– Så blir det när man kommer till ett företag som drivs av engagerad kreativitet där alla besitter förmågan att omvandla idéer till morgondagens produkter. Den kompetens och det driv som finns samlat i Prodelox lokaler får det verkligen att slå gnistor både i hjärta och hjärna. Inte minst när man som jag brinner för att bygga varumärken som levererar mervärden och kundnytta.

Anette kommer närmast från en tjänst på Twister Group, världsledande inom kemikaliefri golvstädning med hjälp av diamantteknologi. Där ledde hon utveckling och införande av en ny varumärkesplattform.

Anette har också varit med och startat upp MakersLink – Makerspace Linköping, en kreativ verkstad där lite mer än 200 medlemmar samsas för att skapa och dela kunskap med varandra. Hon är en stor förespråkare av ”learning by making”, en perfekt matchning för en produktutvecklingsbyrå där kreativitet går hand i hand med praktisk verkstad.

– Det känns riktigt kul att Anette kommer in med nya perspektiv och energi och tar över som marknadschef på Prodelox. Tillsammans med oss övriga kommer hon kunna stötta oss i att förtydliga våra erbjudanden och hjälpa oss att fortsätta att skapa affärsnytta för våra kunder. Vi känner redan hur det börjar hända saker med hur vi tänker kring kommunikation i stort och hur vi presenterar Prodelox. Det är rätt häftigt, säger Bertil Eronn, tidigare marknadschef som nu jobbar vidare med affärsutveckling.