Meet the team – Rickard Johansson

By augusti 9, 2019Nyheter, Team

Rickard J
Titel: Produktutvecklare
Spetskompetens: Mekanikkonstruktion
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/rickard-johansson

– Vad fick dig att börja jobba med produktutveckling?

– Jag har alltid varit intresserad av teknik. Det kändes naturligt att studera till civilingenjör på högskolan och valet föll på maskinteknik med inriktning mot produktutveckling. Första jobbet blev på Saab som skrovkonstruktör på Gripen E där jag stannade i 6 år. Men efter att ha arbetat som teamledare de sista två åren började jag längtade tillbaka till att konstruera igen. Jag kände också att jag ville jobba närmare produkterna än vad som var möjligt på Saab, och då kändes Prodelox som det perfekta valet.

– Vad uppskattar du mest med ditt jobb på Prodelox?

– Jag gillar mixen av teoretiskt och praktiskt arbete. Det är både roligt och lärorikt att som konstruktör själv få möjlighet att montera ihop prototyper man har utvecklat. Eftersom jag är inblandad i flera projekt samtidigt är arbetet väldigt varierande med allt från stora stålkonstruktioner till små 3D-printade detaljer. Jag uppskattar också stämningen på kontoret och samarbetet med alla kollegor. Eftersom vi har kollegor med spetskompetens inom områden som mekanikkonstruktion, hållfasthetsberäkning, elkonstruktion och industridesign finns det alltid någon att rådfråga om man ställs inför ett problem som man inte har så stor erfarenhet av.

– Vad är det viktigaste för dig i ett projekt?

– Ett bra samarbete med kunden är alltid viktigt för att projektet ska bli lyckat. Våra projekt bygger på att vi har ett nära samarbete med kunden och att kunden är delaktig genom hela produktutvecklingsprocessen.

– Vad har du för drivkrafter?

– För mig är översyn och förståelse för helheten viktiga drivkrafter. Därför är det en stor fördel att kunna röra sig mellan teori och praktik, så som vi jobbar på Prodelox. Det är en sak att jobba med detaljkonstruktion av en produkt på en skärm och en helt annan att hålla en första prototyp i handen och kunna vrida, vända och känna på den. Att få direkt återkoppling på varje steg vid framtagandet av en produkt är på många sätt ovärderligt, men det är långt ifrån alla företag där produktutvecklare förväntas följa en produkt hela vägen från idé- och konceptstadiet till finjusterad prototyp och förserie. Ofta får vi dessutom återkomma till en produkt när det är dags att utveckla nästa generation tack vare att vi har trogna och återkommande kunder. Det ger ett helhetsperspektiv som är svårslaget och en helt annan möjlighet att utvecklas, både som person och som produktutvecklare.

Rickard J

UA-50355425-1