DSC_0412

Per Elmhester ny VD på Prodelox

By | Nyheter | No Comments

Från den 1 januari 2018 är Per Elmhester VD på Prodelox AB.

Per Elmhester kommer närmast från rollen som vVD i Prodelox, vilken han tillträdde i augusti 2017. Dessförinnan har han jobbat såväl nationellt som internationellt med affärs- och produktledning på medtech-bolaget Sectra AB och telekombolaget 27M Technologies AB. Per är teknologie doktor och disputerade 2004 på Avdelningen för maskinkonstruktion vid Linköpings Universitet.

Bolagets grundare och tidigare VD, Johannes Walfridsson kvarstår som huvudägare och kommer fortsättningsvis att arbeta med affärsutveckling, stöd till ledningen och externa relationer för Prodelox.

”Vi har under 2017 lärt känna Per som en mycket kompetent ledare med stor affärsmässig skicklighet samtidigt som han bidragit till nytänkande. Det känns därför både tryggt och spännande att lämna över VD-skapet till honom. Samtidigt ger det möjlighet för mig att efter drygt 10 år som VD arbeta mer renodlat med affärsutveckling.” säger Johannes Walfridsson, avgående VD och huvudägare i Prodelox AB”.

För ytterligare information kontakta nuvarande VD, Johannes Walfridsson, 013-465 23 01, 073-808 7070, johannes.walfridsson@prodelox.se eller tillträdande VD Per Elmhester, 013-465 23 03, 070-673 56 53, per.elmhester@prodelox.se

186174-01d (1)

Vägen till en vassare visuell identitet

By | Nyheter | No Comments

Familjeföretaget Tormek från Lindesberg utvecklade i början av 1970-talet ett slipsystem som nu är marknadsledande inom sitt segment och exporteras till ett 30-tal länder. Produkterna är unika och sätter en standard för slipning av olika eggverktyg världen över. När företaget ville hitta ett nytt designuttryck för sin nya modell ”T-8” valde de att inleda ett kreativt samarbete med Prodelox.  

Karin Jansson, delägare och kommunikationsansvarig på Tormek, med en bakgrund inom grafisk design har varit engagerad i projektet:

–  Tormek har alltid drivits av visionen att slipning ska vara enkelt och att alla som arbetar med handverktyg förtjänar vassa verktyg. Vi kommer från en tradition av innovation och produktutveckling där vi alltid haft funktion i fokus. Men i utvecklingsarbetet av vår nya slipmaskin ville vi samtidigt ta ett visuellt grepp och ge produkten mer personlighet. I vår uppdragsbrief till Prodelox pratade vi därför mycket om att arbeta vidare med den enkla, funktionsdrivna formen och att hitta ett uppdaterat uttryck som upplevs visuellt tilltalande och ger ett mervärde till användaren, berättar Karin Jansson.

Hör av dig till oss med dina funderingar om produktutveckling!

a4_rendering_2

Tillsammans har vi skapat en av marknadens snyggaste laddstolpar

By | Nyheter | No Comments

Eldon Installation erbjuder lösningar inom elfördelningssystem och under förra året introducerade de sitt nya produktområde – laddstolpar för elbilar. Vi på Prodelox har haft nöjet att samarbeta med Eldon kring designen av laddstolpen Eco, som nominerades till Design Award vid årets Elfackmässa.

Frank Erlandsson, produktchef på Eldon berättar:

– Vi hade en idé om att produkten skulle ha runda, mjuka former och sökte en lösning som syns väl men samtidigt inte känns främmande i miljön. Det var en utmaning att ge sig in på en omogen marknad och en ny värld, för oss som beställare. Vi behövde en bra utvecklingspartner och fick tips om Prodelox, som både har erfarenhet och stor kompetens inom området.

Utifrån en kravspecifikation arbetade utvecklingsteamet med olika designskisser och efter kreativa diskussioner fanns några tilltalande designlösningar framme. Eftersom målet var att skapa en liten, smidig och estetiskt tilltalande laddstation, låg utmaningen i att hitta rätt typ av komponenter och få dem att rymmas på en begränsad yta. Självklart måste laddstationen också kunna tillverkas på ett smidigt sätt.

– Tekniskt sett är alla laddstolpar lika men vår lösning skiljer sig från mängden och liknar en rund, svart hamnpollare med belysning på toppen – så tillsammans har vi nog skapat en av marknadens snyggaste laddstolpar. Utvecklingsteamet har hela tiden varit mycket lyhörda och vi blev riktigt glada när de ringde för att berätta att ”alla komponenter är på plats med 1 mm tillgodo”. Prodelox har gjort ett fantastiskt jobb och vi är väldigt nöjda med resultatet. Vårt samarbete fortsätter och just nu finslipar vi några små detaljer på laddstolpen.

Läs mer om Eldons laddstation Eco

DSC_0412

Det här jobbet känns som att komma hem

By | Nyheter | No Comments

Per Elmhester är sedan augusti 2017 vice vd på Prodelox och ansvarig för affärsutveckling med fokus på kundrelationer och företagstillväxt. Under både utbildning och karriär har produktutveckling löpt som en röd tråd och när Per beskriver sin nya arbetsplats tycker han verkligen att det känns som att komma hem.

Redan tidigt var siktet inställt på maskinteknik och efter tekniska gymnasiestudier i Linköping, föll valet på Maskinteknisk linje vid Linköpings Universitet. Det blev även utlandsstudier vid UTC, strax norr om Paris där Per valde att skriva sin examensuppsats inom Produktutvecklingsmetodik. Därefter fortsatte den akademiska banan som doktorand på Avdelningen för maskinkonstruktion vid Linköpings Universitet och resultatet blev en doktorsavhandling år 2004, med fokus på hur visualiseringsteknik (framför allt VR-teknik) kan användas för att underlätta och utveckla produktutvecklingsprocessen.

– Med mina akademiska meriter och många års erfarenhet från både Sectra och 27M Technologies, hoppas jag kunna bidra till bolagets utveckling och göra oss till en än mer komplett samarbetspartner. Jag trivs verkligen med att arbeta på ett lite mindre bolag som har en nära dialog, både med våra kunder och oss kollegor emellan, berättar Per.

Efter några månader i sin nya roll börjar Per bli varm i kläderna och han har redan haft kontakt med ett 20-tal av företagets kunder. Det tänker han fortsätta med och ambitionen är att hela tiden stärka och utveckla kunddialogen.

– Det roligaste med mitt arbete är att träffa kunder och tillsammans identifiera nya utvecklingsprojekt som kan skapa affärsnytta. Att vi dessutom har en mycket personlig, öppen och kreativ företagskultur, gör det hela ännu bättre, menar Per.

På fritiden är det friluftsliv som gäller och Per är sedan snart 20 år tillbaka fjälledare och utbildar dessutom fjälledare inom Friluftsfrämjandet. Han arbetar även som guide åt Svenska Turistföreningen ibland och bästa vandringstipset är nationalparkerna Sarek och Padjelanta; ”dem får ni helt enkelt inte missa”.

PS. Se upp i dalaskogarna den 2 mars 2018 för då forsar Per och hans tvillingbror fram i Nattvasans skidspår…

postit

Om man på Prodelox jobbar som ingenjör… (tävling!)

By | Nyheter | No Comments

En limerick är en rolig form av vers som många känner till. Nu vill vi på Prodelox utmana dig att skriva en variant av limerick, som vi valt att kalla tekniklimerick.

En vanlig limerick har fem rader med rimschemat A A B B A, där första raden slutar med ett geografiskt namn och innehållet är ofta ekivokt eller innehåller en oväntad knorr. En tekniklimerick skiljer sig enbart från vanliga limerickar, genom att istället för det geografiska namnet, anspela på ett givet teknik-/yrkes-/kunskapsområde som avslut på första raden.

Om det givna teknikområdet är “rörkonstruktion”, så kan en tekniklimerick exempelvis skrivas som i bilden ovan.

Gillar du att rimma och knåpa ihop finurliga texter, tveka inte att lämna in ett bidrag genom att skicka din limerick med e-post till bertil.eronn@prodelox.se. Vinnaren föräras med god publicitet och fint pris.

Teknikområdet som limericken ska innehålla den här gången är “mekaniska förband” (t.ex. skruvar, muttrar och gummisnoddar).

invisense_scanner

Full koll på fuktnivåerna med smart teknik från InviSense

By | Nyheter | No Comments

Fuktskador, både faktiska och befarade, förorsakar kostnader för uppåt 10 miljarder i Sverige varje år. Den stora utmaningen ligger i att kunna ta reda på om en byggnad verkligen är fuktskadad och avgöra skadans omfattning. Hittills har håltagning varit enda möjligheten för att ta reda på fuktnivåerna, men med hjälp av InviSense produktkoncept kan det nu göras helt utan åverkan. Och vi har haft förmånen att få bidra till utvecklingsarbetet.

Invisense produkt baseras på att fuktsensorer monteras in i väggarna redan under byggtiden. Prodelox uppdrag var att skapa en bra och användbar fuktskanner i allt från design till mekanik. Skannern måste vara greppvänlig, lätt och enkelt kunna skanna av sensorerna och läsa in alla mätdata för lagring i en molnlösning. Eftersom fuktskannern innehåller mycket elektronik och en mjukvara som ska interagera med sensorerna var det naturligt att Prodelox även tog ansvar för att koordinera och leda projektet.

Anders Friberg, CTO på InviSense berättar om resultatet:

– Vi är verkligen nöjda med resultatet. Utseendet på fuktskannern blev precis som det var tänkt och överenskommet. Men det jag värdesätter mest med vårt samarbete är pålitligheten, öppenheten och tryggheten. Prodelox håller alltid vad de lovar, återkopplar hela tiden och det har varit 100 % leveranssäkerhet genom hela projektet. Och nu har vi ett nytt spännande utvecklingssamarbete på gång kring hur nästa generations fuktskanner ska se ut, berättar en entusiastisk Anders Friberg.

DSC_0396

Prodelox har fått tillökning

By | Nyheter | No Comments

Förutom vårt nytillskott Per Elmhester har vi ytterligare fyra nya, härliga medarbetare att presentera. Vi säger varmt välkomna till Nicklas Haraldsson, Oskar Öhrling, Sara Skönnbrink och Tova Persson.

I ordmolnet här nedanför beskriver de sig själva och sin kompetens.

ordmoln

brainstorming (johannes s)

Går det att göra så här?

By | Nyheter | No Comments

Det är en fråga som Johannes Sjödin, industridesigner på Prodelox, ofta ställer till sig själv och sina kollegor när de ska ge sig i kast med ett nytt kundprojekt. Beväpnad med verktyg som penna, skissblock, kartong, skumplast och lera skapar Johannes sedan en modell som gör det lättare för kunden att förstå hur lösningen är tänkt att se ut.

– Jag kommer normalt in i början av projekten när vi, både internt och med kunden, går igenom grundparametrarna och diskuterar problemet som vi ska lösa. Sedan ”brainstormar” vi helt förutsättningslöst och tillsammans brukar vi nog kläcka minst ett 50-tal idéer. Därefter blir det mitt jobb att både på papper och i modellform visualisera de bästa lösningarna. Man kan säga att jag fungerar lite som en ”översättare” och tar på mig kundens glasögon, berättar Johannes.

– Mitt jobb är som mest utmanande när många olika komponenter ska fungera ihop och en lösning innehåller mycket elektronik. Då är det tryggt och praktiskt att alla kompetenser finns nära till hands och vi samarbetar tätt för att alltid hitta den bästa kundlösningen.  Jag tycker att stämningen här på Prodelox är väldigt kreativ, vilket behövs när inget uppdrag är det andra likt, avslutar Johannes med ett leende.