Prodelox på M-Yran

By | Nyheter | No Comments

Den typiska prodeloxaren
Snart är det dags för M-Yran och Prodelox är givetvis på plats med ett urval prototyper och information om hur vi jobbar i våra kundprojekt – från skiss till färdig produkt.

Är du nyfiken på vilka vi är? Har du kanske alltid undrat hur vardagen ser ut på en produktutvecklingsbyrå? Funderar du rent av om Prodelox är en arbetsplats för dig? Då har vi en bra startpunkt för dig för att undersöka just det.

Kom förbi vår monter och ta vårt Prodelox-quiz för att ta reda på hur mycket Prodeloxare du faktiskt är. En lunch med vår VD, Robert Armerö, ligger i vinstpotten. Sofia x2 på plats berättar dessutom gärna mer om hur det är att jobba hos oss och hur vi tänker kring produktutveckling.

Och oroa dig inte. Skulle du inte vara 100% Prodelox redan nu vet vi så klart att det är itereringar och utveckling som räknas. Därför är det motiveringen i slutet av quizen som fäller avgörandet om vem som vinner lunchen.

Vi ses väl på torsdag?

Plats: Linköpings universitet, Colosseum, C-huset på Campus Valla

Tid: 21 november kl. 9:30-16:00

Prodeloxvärdar: Sofia Carlson och Sofia Holmqvist

 

Nobelium MedTechs ampullöppnare, för säkrare vårdmiljöer

By | Nyheter, Projekt | No Comments

Nobelium ampullöppnare
Nobelium MedTech grundades 2017 med säkerhet för vårdgivare och patienter i centrum. Tillsammans med Prodelox har Nobelium arbetat för att ta fram en snabb, säker och effektiv metod för att öppna flera glasampuller med läkemedel.

Ferenc Szél, grundare till Nobelium, är läkare med bakgrund från primärvård, ambulans- och akutsjukvård, samt förlossnings- och kvinnosjukvård. Idag arbetar han inom vuxenpsykiatrin med inriktning mot beroendemedicin – en av många vårdmiljöer där stora mängder glasampuller med intravenösa läkemedel hanteras dagligen. Och det var här allt började.

Från problem till idé

Själv beskriver Ferenc sig som en innovatör och en ”aktiv problemsökare” med stort intresse för arbetssäkerhet och god patientvård. Tack vare detta föddes idén till en ny, medicinteknisk produkt – en ampullöppnare för snabbare och säkrare hantering och administrering av intravenösa läkemedel.

I dagens vård hanteras glasampuller med läkemedel för hand av vårdpersonal dagligen. Det är både riskabelt för personalen som hanterar glasampullerna, och farligt för patienterna när glassplitter riskerar att förorsaka kontaminering av läkemedlen. I akuta situationer när varje sekund räknas är det dessutom tidsödande att öppna ampuller för hand, ofta krävs då två vårdgivare för att snabba upp förfarandet.

Detta problem har Ferenc löst tillsammans med Prodelox genom att ta fram en ampullöppnare som kontrollerat kan öppna upp till nio glasampuller i olika storlekar samtidigt, med minimal risk för skärskador och spridning av glassplitter. Ampullöppnaren kan dessutom hanteras av en ensam vårdgivare, vilket sparar både värdefull tid och ger personalen större möjlighet att fokusera på patienten.

Från tidig prototyp till kliniska test

Ferenc påbörjade arbetet med att själv ta fram en enkel prototyp redan 2015, och sökte därefter finansiering för sin innovation genom Stockholm Läns Landstings Innovationsfond. När ansökan beviljades började Ferenc se sig om efter en pålitlig samarbetspart.

Prodelox, med dokumenterad erfarenhet av utveckling av medicintekniska produkter kopplades snart in, och projektet med att förfina och vidareutveckla prototypen tog sin början på allvar.

Som en del i arbetet med att förbättra produkten har Mimmi Nenzell Ringdahl, undersköterska i akutsjukvård, och delägare i Nobelium sedan 2017, kommit att bli en viktig motpart både för Ferenc och för Prodelox.

– Utan Mimmis insikter hade vi haft en betydligt mindre användarvänlig produkt. Hennes kunskap om hur vi kan förenkla och förbättra arbetsmiljö och säkerhet från ett användarperspektiv har varit helt ovärderlig under arbetet med att utveckla produkten. Hon har tillfört insikter om sådant som ett läkarperspektiv lätt missar, säger Ferenc.

Idag har tre uppdaterade prototyper av ampullöppnaren tagits fram i samarbete med Prodelox. Våra produktutvecklare har kontinuerligt arbetat för att förbättra och anpassa produkten för att säkerställa säkerhet och användarvänlighet i olika användarscenarion, och nu är prototyperna redo för att möta verkligheten ute på vårdavdelningarna.

– Prodelox har varit ett fantastiskt stöd i arbetet med att ta fram den vidareutvecklade prototypen. Teamet har varit i stort sett självgående och har sedan uppstarten tagit in konceptet, förstått och förverkligat det med minimal styrning och korta, effektiva avstämningar med oss på Nobelium. Det har varit en stor trygghet och fantastiskt att se hur produkten inte bara har blivit verklighet, utan också har förbättrats på flera punkter. Små detaljer som gör stor skillnad. I kommande steg kommer vi absolut återkomma till Prodelox som samarbetspart, avslutar Ferenc.

Nästa steg för Nobelium är att genomföra kliniska tester, och intresset från vårdpersonalen är stort.

Vi välkomnar Niklas Åkerström till Prodelox

By | Nyheter, Team | No Comments

Niklas ÅkerströmTitel: Produktutvecklare
Spetskompetens: Cykelkonstruktion
LinkedInhttps://www.linkedin.com/in/niklas-akerstrom

Ny månad och ny kollega på Prodelox! I början av oktober hade vi nöjet att välkomna Niklas Åkerström till Prodelox, en mångsysslare med många mil i benen och många järn i elden. Niklas kommer närmast från avslutade studier i Design- och Produktutveckling vid Linköpings Universitet och är en stor cykelentusiast och triathlet på fritiden.

– Välkommen till Prodelox Niklas. Hur trivs du så här långt med din nya arbetsplats?

– Jag trivs jättebra. Det känns kul att vara här och gå från att plugga till att komma in i ”verkligheten” och börja jobba på riktigt. Det är förstås mycket nytt så här i början, men det är mest spännande, och det känns som att det har varit förvånansvärt lätt att komma in gänget. Jag har blivit involverad i uppdrag direkt från första dag och är redan igång och jobbar i fyra olika projekt. Det känns verkligen kul och stimulerande att komma till kontoret varje dag. Ingen dag är den andra lik.

– Hur ser din bakgrund ut?

– Jag har alltid gillat att vara en generalist. Jag strävar efter att lära mig mycket om mycket och vill kunna koppla ihop och förstå samband mellan olika områden. För mig var det just blandningen som man hittar i Design- och Produktutveckling som lockade mig att läsa DPU på universitetet. Jag gillar funktion och teknisk design, men tycker att färg och form också är viktiga delar i produktutveckling. Utbildningen gav mig en bra mix och för mig var det perfekt eftersom jag valde utbildning för att förverkliga en livslång dröm – att designa och utveckla en ny cykel. Min första cykel byggde jag faktiskt under studietiden, termin 9. Nu är jag lite involverad i en startup i Göteborg, Norrcycle, som håller på att utveckla en ny typ av cykel i trä och resten av min tid fördelar jag på träning inom olika grenar. Jag är hobbytriathlet och gillar att utmana mig själv och utvecklas inom de flesta sporter. Det är väl därför jag har valt en mix även på den fronten.

– Vad var det som lockade dig att komma och jobba på Prodelox?

– Det var något med en ”produktutvecklingsbyrå” som lät så rätt. Beskrivningen fick mig att bli nyfiken och när jag började undersöka lämpliga arbetsplatser fastnade jag snabbt för Prodelox eftersom det finns möjlighet att jobba brett och med många olika typer av projekt inom produktutveckling här. Att vara konsult var ärligt talat inget som riktigt lockade mig från början. Jag letade efter mer av ett sammanhang. Det var när jag förstod att vi på Prodelox jobbar från egna lokaler, som ett team, som det blev riktigt intressant att söka sig hit. Det tilltalade verkligen mig att både jobba med en variation av projekt och ha en fast punkt och täta utbyten med kompetenta kollegor. När jag tittade närmare på olika projekt som Prodelox har jobbat med bestämde jag mig för att det var rätt plats för mig, och på den vägen var det. Mer rätt hade det knappast kunnat bli.

Prodelox eftermarknadsservice stärks med aktiv förvaltning

By | Nyheter | No Comments

Data
Hos Prodelox har tusentals idéer omvandlats till morgondagens produkter allt sedan 2007. I varje projekt levererar vi ut projektdata och filer när projekten avslutas. En kopia av samma data och filer förvaltas sedan hos oss för att säkra kontinuitet för kunden. Nu lanserar vi ett nytt eftermarknadsstöd i form av aktiv förvaltning av din data. 

Prodelox är en produktutvecklingsbyrå som erbjuder tjänster för produktutveckling inom en mängd olika kompetensområden. I våra utvecklingsprojekt skapas en mängd data i form av exempelvis ritningar, CAD-modeller, elscheman, rapporter och mjukvara.

När ett projekt avslutas och slutfaktureras levererar vi ut din data och dina filer till dig, men vi förvaltar också en kopia av samma data och filer. Nu kan du själv välja servicegrad för denna förvaltning.

Två alternativ 

På Prodelox gör vi alltid vårt yttersta för att möta våra kunders förväntningar och skapa mervärde i samtliga led. Vi vill att de kunder som aktivt efterfrågar filer för att exempelvis konvertera till nya format, ta fram skärfiler, et c ska få snabbast möjliga service. Därför har vi tagit fram en tillvalstjänst som löser just det – aktiv förvaltning av projektdata.

Gör du inget tillval kommer din data fortsätta att förvaltas av oss som vanligt, vilket innebär att den skjuts över till våra passiva servrar.

Prodelox passiv förvaltning – utan kostnad

Denna servicenivå innebär att din data slutar förvaltas aktivt efter avslutat projekt och skjuts över till våra passiva servrar. Du kommer fortfarande kunna begära ut filer och underlag, och kan räkna med att ha dem inom 1-2 veckor.

Prodelox aktiv förvaltning (1 år) – fast pris, betalas månadsvis eller på årsbasis

Denna servicenivå innebär att din data förvaras aktivt under ett år. Vi garanterar snabb access och svarar på förfrågningar inom 1-2 dagar. I det aktiva förvaltningspaketet ingår 4 timmars associerat arbete per år.

Alla kunder kommer från och med idag att erbjudas aktiv förvaltning när ett utvecklingsprojekt påbörjas hos oss. Vill du veta mer? Kontakta Prodelox VD, Robert Armerö, robert.armero@prodelox.se.

Prodelox på Mjärdevi by Night

By | Event, Nyheter | No Comments

3Dprint

Om en vecka är det dags för Mjärdevi by Night, en kväll när hela Mjärdevi Science Park öppnar dörrarna för allmänheten, och vi på Prodelox är givetvis med!

Var? Prodelox hittar ni i Mjärdevi Center – Teknikringen 10, 583 30 Linköping

När? Klockan 16:00-19:00

Prodelox kommer visa upp en av våra tre 3D-skrivare och berätta om hur vi använder oss av 3D-modellering i produktutveckling. Kom förbi och hälsa på oss om du är nyfiken på vad produktutvecklare gör och vill veta mer om hur vi arbetar från idé till produkt eller prototyp. Med oss har vi dessutom våra vänner från imagiLabs.

imagiLabs är ett bolag som jobbar aktivt för att locka fler tjejer att undersöka teknik med hjälp av en liten kub med ljus som kan programmeras – en imagiCharm. Med hjälp av imagLabs smarta app kan imagiCharm byta färg och utseende beroende på hur du programmerar den.

Förutom att prova på programmering med imagiLabs får du också möjlighet att titta på Prodelox prototyper och spännande produkter som vi har varit med och tagit fram. Vi ger dig dessutom chans att tävla om ett fint pris om du vågar gissa printet i vår 3D-skrivare. Vi ses väl?

Välkommen till Coffee by Prodelox

By | Nyheter | No Comments

Prototypframtagning

Välkommen till Coffee by Prodelox

En frukostföreläsning om prototyper och prototypframtagning.

Har du alltid undrat vad en prototyp är, hur den tas fram och vad det kostar? Då är du inte ensam.

Kom och lyssna på Prodelox VD, Robert Armerö, som delar några av våra erfarenheter och lärdomar efter tusentals timmar spenderade i våra prototyplabb. Du får insikt i olika typer av protoyper, vilka funktioner de fyller och varför de gör oss snabbare och mer precisa i vårt arbete.

När? Fredag 25e oktober, kl 7.30 – 9.00
Var? Cleantech Park, Gjuterigatan 1 C, Linköping
Program: Prototyper – Varför, När och Hur? Robert Armerö, Prodelox VD
Rådgivning: Vi erbjuder möjlighet till att boka in enskild rådgivning med våra experter.
Anmäl intresse på plats så återkopplar vi med en tid.
Utställning: På plats finns också en miniutställning med prototyper och produkter
som har utvecklats genom Prodelox.
Anmälan: Anmäl dig via Östsvenska Handelskammarens länk här.

Seminarium och rådgivning är helt kostnadsfritt och riktar sig till både mindre och större företag inom alla branscher. Alla deltagare får ett exemplar av Prodelox produktutvecklingshandbok och vi bjuder på frukost.

Har du frågor? Välkommen att kontakta Robert Armerö, robert.armero@prodelox.se

Varmt välkommen till Cleantech Park, Gjuterigatan 1 C, Linköping den 25e oktober!

Prodelox och LEAD inleder nytt, strategiskt partnerskap

By | Nyheter | No Comments

LEAD partner 2019
Ett handslag för ett närmare samarbete. Robert Armerö, VD på Prodelox, och Catharina Standberg, VD på LEAD formaliserar ett nytt strategiskt partnerskap.

Prodelox och LEAD i nytt, strategiskt partnerskap

Idag är vi riktigt glada över att kunna gå ut med information om att Prodelox och LEAD formaliserar och fördjupar en mångårig relation genom att ingå ett nytt, strategiskt partnerskap.

Målet med samarbetet är att stärka banden mellan Prodelox och LEAD och uppmuntra till tätare kontakt med affärsnytta och kunskapsutbyten i fokus. LEAD:s bolag blir i och med det strategiska samarbetet inbjudna till föreläsningar och kurser hos Prodelox, och får snabbare tillgång till innovationsrådgivning via Prodelox erfarna specialister.

LEAD, med kontor i både Linköping och Norrköping, är en av Sveriges främsta företags-inkubatorer och språngbräda för regionens mest lovande startups. Prodelox är en kundfokuserad produktutvecklingsbyrå med multikompetenta team och tusentals framgångsrika utvecklingsprojekt bakom sig.

– Det här samarbetet känns riktigt bra. Prodelox och LEAD representerar var för sig stor kompetens och erfarenhet. Tillsammans kommer vi kunna erbjuda företag i regionen ännu bättre möjligheter att växa och utvecklas. Vi ser fram emot att fördjupa samarbetet med en av landets främsta företagsinkubatorer. Startskottet för vårt samarbete inleds redan nästa vecka med en speciellt framtagen föreläsning för inkubator-bolagen på tema Prototyper, säger Robert Armerö, VD på Prodelox.

– Vi arbetar hela tiden med att stärka våra nätverk med kompetens som kompletterar oss på LEAD, för att vi ska kunna erbjuda det bästa möjliga stödet till bolagen vi arbetar med. En viktig del i det handlar om att stärka banden med samarbetspartners som sitter på spetskompetens inom vissa områden. Här ser vi Prodelox som en viktig del och vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete som ger positiva effekter i framtiden, säger Catharina Sandberg vd på LEAD.

LEAD är en av Sveriges främsta företagsinkubatorer som hjälper entreprenörer att bygga bolag snabbare och säkrare. LEAD vänder sig till innovatörer och entreprenörer med företag som är innovativa och har potential att expandera. LEAD erbjuder en strukturerad affärsutvecklingsmetodik som grundar sig på en nära och engagerad affärscoachning och nätverk. LEAD ägs av Linköpings universitet och finansieras därutöver av Norrköping respektive Linköpings kommuner samt Vinnova.


Prodelox
är en komplett produktutvecklingsbyrå som hjälper företag inom alla branscher att utveckla innovativa produkter. Med vår samlade kompetens och erfarenhet vet vi hur man bäst omvandlar dagens idéer till morgondagens produkter. Bolaget grundades 2007, och har sitt huvudsäte i Linköping och kundbas över hela Sverige.

Ladda gärna ner vår pressrelease.

Sofia Holmqvist, ny i teamet på Prodelox

By | Nyheter | No Comments

Sofia Holmqvist
Titel: Produktutvecklare
Spetskompetens: Teknisk design
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/sofia-holmqvist/

I slutet av augusti välkomnade vi Sofia Holmqvist till Prodelox. Redan några dagar in på jobbet kunde vi konstatera att hon är en typisk Prodeloxare. Engagerad, nyfiken och kreativ. Sofia avslutade sin utbildning på Design- och produktutveckling med inriktning mot teknisk design i våras, och genomförde sitt exjobb hos våra vänner på Vissheim, innan hon nu anslutit sig till oss på Prodelox.

– Välkommen till Prodelox Sofia. Hur känns det så här första veckorna in på jobbet?

– Det känns bra och roligt att vara här. Jag ser fram emot att växa in mer i Prodelox, men kände redan första dagen att det var lätt att komma in i gänget. Det var nästan överraskande hur snabbt det gick. Jag blev indragen i en brainstorming från första dagen och projektleder dessutom redan nu mitt första Prodelox-projekt. Flygande start kan man säga och det känns helt rätt!

– Hur ser din bakgrund ut?

– Jag läste Natur med inriktning mot programmering och var rätt länge övertygad om att det var kod som var min grej, tills jag öppnade en katalog från Linköpings Universitet och slog upp sidan med Design- och produktutveckling. Jag hade hittat rätt. I DPU fanns allt det som jag gillar att hålla på med representerat. Som produktutvecklare får jag jobba med tekniska delar, så som konstruktion och programmering, i kombination med det väldigt kreativa inom design. Några områden jag brinner lite extra för är miljövänlig utveckling och eco-design samt att arbeta med träbaserade material och textiler. En stor del av jobbet handlar också om att hitta kreativa, tekniska lösningar som tar hänsyn till och stöttar slutanvändaren. En produkt som inte är funktionell och användbar kan vara hur cool som helst, men kommer ändå inte kunna göra någon nytta. För mig är det alltid användaren och funktionen som styr utvecklingen av en ny produkt.

– Vad lockade dig att komma och jobba på Prodelox?

– Jag mötte Prodelox på en mässa under studietiden och fick mersmak direkt. Det märks att Prodelox är ett företag som jobbar brett och varierat inom produktutveckling, och variation är något som jag uppskattar. Prodelox verkade också vara ett bolag med bra arbetsklimat och härlig stämning och det har ju verkligen bekräftats nu. Jag är jättenöjd med att vara del i teamet här och ser fram emot att träffa kunder och ta tag i att förverkliga deras idéer.

Prototyper – en resa i produktifiering

By | Nyheter | No Comments

ProduktutvecklarePå Prodelox vet vi hur viktigt det är att testa saker praktiskt för att förfina design och funktion. Med Solidworks och Photoshop kommer man långt, men det slår aldrig känslan och förståelsen man får av att hålla något i handen. Av just den anledningen har vi vår verkstad i direkt anslutning till våra kontorslokaler och bokstavligt talat nära mellan teori och praktik.

Men vad är en prototyp och hur mycket kostar den att ta fram?

Det är två enkla frågor utan enkla svar. Prototyper lever i många olika former och stadier beroende på vilka behov de ska tillgodose. De har heller inget linjärt förhållande till varandra, utan kan överlappa eller utvecklas vidare i olika steg beroende på vilket stadie produkten befinner sig i. När vi jobbar med prototyper gör vi det bland annat för att undersöka teser eller för att stötta eller förkasta olika antaganden. Vi tar också fram prototyper för att testa egenskaper som ergonomi, materialval och funktionalitet i praktiken.

En prototyp kan:

– Förtydliga bilden av möjliga lösningar och ingående komponenter
– Hjälpa oss att validera designen
– Hjälpa oss att rätta till designmissar som stör funktionaliteten
– Fungera som proof of concept, både gällande idé, design och funktionalitet
– Skapa möjlighet till konkret feedback från relevanta målgrupper i pilottest
– Förtydliga mest lämpade tillverkningsmetod och slutgiltig prisbild
– Hjälpa våra kunder att konkretisera och marknadsföra en produkt för potentiella finansiärer

Eftersom en produkt i prototypstadiet ännu inte är i produktion är det förhållandevis lätt, billigt och smärtfritt att göra justeringar och förbättringar. Som Tim Brown, VD på IDEO – en av världens mest framträdande design- och innovationsbyrårer – uttryckte det:

“They slow us down to speed us up. By taking the time to prototype our ideas, we avoid costly mistakes such as becoming too complex too early and sticking with a weak idea for too long.” – Tim Brown

Vi håller helt med om den beskrivningen.

Vill du veta mer om prototyper och produktutveckling i olika stadier? Följ med i vår kommande utbildningsserie – från behovsanalys till produkt färdig för serieproduktion. Redan i höst kommer vi föreläsa om prototyping och vanliga utmaningar och misstag i produktutveckling.

Sugen på en plats? Anmäl intresse redan idag så håller vi dig uppdaterad.

Rätt märkning och rätt skydd – Prodelox tipsar

By | Nyheter | No Comments

Dokumentation
Det är viktigt att tänka på vilka märkningar och skydd som är relevanta för en ny produkt. Har du koll på CE-märkning och immaterialrätter som patent-, design- och varumärkesskydd? Om inte kommer här en snabb guide och tips på lite läsning.

Rätt dokumentation på rätt plats

På Prodelox har vi vana av att jobba hela vägen från idé- och konceptstadie till CE-märkt och skyddad slutdesign och produkt. Det betyder att vi tar fram rätt underlag och dokumentation i varje relevant steg. Vi har dessutom samarbetsparter som är experter inom dessa områden.

CE-märkning
Produkter som uppfyller krav i direktiv om CE-märkning ska CE-märkas. Genom att CE-märka produkten försäkrar tillverkaren att produkten uppfyller de väsentliga hälso-, miljö- och säkerhetskraven i relevanta direktiv. Märkningen fungerar sedan som ett pass som ger fri rörlighet på den inre marknaden.

Läs mer om CE-märkning på svenska Konsumentverket och SiS, Svenska institutet för Standarder.

Patent och varumärken
Skillnaden mellan olika immaterialrätter kan ibland känns svårbegriplig, men på PRVs sidan kan man läsa mer om hur olika typer av immaterialrätter fungerar och hur man går tillväga för att skydda en ny produkt, en design eller ett varumärke.

De olika immaterialrätterna används för olika syften. Vad du ska välja beror på den innovation du har skapat. Vill du ha stöd? Hör av dig så hjälper vi till!

Läs mer om patent
Läs mer om immatrialrätter 

Vill du veta mer eller få stöd i frågor gällande CE-märkning och immaterialrätt? Kontakta oss.

UA-50355425-1