4D-utskrifter – 3D-objekt med en extra dimension

By april 5, 2019Nyheter

Bland annat forskare knutna till  Morphing Matters Lab vid Carnegie Mellon University har under en tid skapat 4D-objekt i termoplast, utskrivna med hjälp av en vanlig FDM-skrivare. 4D-objekt är 3D-utskrifter som själva viker sig till nya, förutbestämda former när de utsättas för olika former av yttre påverkan. Det är alltså 3D-utskrifter med en extra dimension. 

I framtiden tror man att den här 4D-tekniken ska kunna användas inom en mängd olika områden. Både för att skeppa platsbesparande delar som tar sin slutform först efter slutleverans, och inom biomedicin där morfande 3D-former i biokompatibla material kan lösa en mängd olika problem genom att levereras till en plats i kroppen och först där aktiveras till en ny form. Även ledande material har använts för att aktivera 4D-utskrifter och skapa snabba övergångar mellan olika former.

Förutom att vara en mycket användbar teknik är 4D en vacker process att titta på. Se här hur en utskrift från Morphing Matters Lab viker sig själv, som origami, till en ny form när den utsätts för ett tempererat vattenbad.

 

 

UA-50355425-1